Planinarske kuće

Planinarska kuća Belecgrad


Automobilom, pješke ili biciklom iz mjesta Belec koje se nalazi na samim obroncima planine Ivanščice putem kroz livade i prekrasnu šumu kojom prolazi potok dolazi se do planinarske kuće Belecgrad. Ona se nalazi u kotlini na proplanku uz potok Branu u samom podnožju ruševina utvrde Belecgrad. Kuća raspolaže dvjema blagavaonicama, sanitarnim čvorom, malim potkrovljem i 30 ležajeva. Ovdje se posjetitelji mogu vikendom i praznikom odmoriti i uživati u prekrasnoj prirodi Hrvatskog zagorja. Ruševine utvrde Belecgrad nalaze se nedaleko planinarske kuće te ih posjetitelji mogu razgledati i uživati u prekrasnom pogledu na okolna mjesta koja su se smjestila u blizini planine Ivanščice. Od planinarske kuće postoje brojni planinarski putevi koji vode prema vrhu Ivanščice, ruševinama utvrde Belecgrad i utvrde Židovina te Babinom zubu. Pokraj planinske kuće nalazi se livada sa klupicama i mjestom za rekreaciju i piknik uz potok.

Upravlja HPD Belecgrad, Belec
Otvoreno: vikendom i praznikom
Piće i jelo po dogovoru
Telefon: +385 (0)49 460 070
Stjepan Hanžek: +385 (0)91 794 3199
Verica Havoić: +385 (0)98 160 0956
Prilaz vozilom iz mjesta Juranšćina kod Belca

Planinarska kuća Majer


Planinarska kuća Majer nalazi se na livadi podno ruševina staroga grada Oštrca na čije se ruševine znatiželjni mogu popesti te uživati u prekrasnom pogledu na prirodu podno Ivanščice. U planinarskoj kući Majer zainteresirani se mogu okrijepiti i uživati u netaknutoj prirodi. Kuća raspolaže sa blagavaonicama, sanitarnim čvorom, kuhinjom, podrumom i dvije spavaonice sa 16 ležajeva. Do kuće se dolazi putem pogodnim za terenska vozila, pješice ili biciklom iz smjera Lobor. Do sljedeće planinarske kuće Belecgrad potrebno je pješice 1 sat i 40 minuta.

Upravlja HPD Oštrc, Zlatar
Otvoreno od 1.4. do 31.10. nedjeljom i praznikom, ostalo po dogovoru
Dragutin Hanžek: +385 (0)98 418 225

Planinarska kuća "Pasarićeva kuća"


Na samom vrhu planine Ivanščice nalazi se planinarski dom "Pasarićeva kuća" u kojem posjetitelji mogu odmoriti uz jelo i piće. Dom raspolaže dvjema blagavaonicama, sanitarnim čvorom, kuhinjom, predsobljem, smočnicom i dvjema spavaonicama sa 40 ležajeva u potkrovlju. Sa samog vrha Ivanščice pruža se prekrasan pogled na Hrvatsko zagorje. Oni hrabriji mogu se popesti na vidikovac sa kojeg se pruža prekrasan pogled na sjeveru prema jezeru Balaton u Mađarskoj i Varaždinskoj županiji, na istoku prema Kalniku, na zapadu prema Alpama a na jugu do Medvednice. Do vrha Ivanščice vode brojni planinarski putevi iz Belca (Belecgrad i planinarska kuća Belecgrad), Lobora (planinarska kuća Oštrcgrad) te makadamski šumski put iz Prigorca u blizini Ivanca.

Upravlja HPD Ivanščica, Ivanec
Otvoreno vikednom, blagdanom i po dogovoru
Opskrbljeno jelom i pićem
Telefon: +385 (0)42 782 135
Berislav Geček +385 (0)98 872 471
Borislav Kušen +385 (0)98 903 1833